מחול
רחשי העיר ההומה מפנים את מקומם לקולות של ציוץ ציפורים המבשרות על בואכם למקום אחר, אי של ביטחון ושלווה. שם, בין נופים מוריקים ושדות פורחים, שוכן כפר הנוער מחול לנערות המטפח עם המון אהבה תהליכים מרגשים של התפתחות וצמיחה.
היציאה מן השגרה, זמן לשחרור מן הלימודים והקדשתו להעשרה והנאה הינו הכרחי עבור הנערות על מנת שיוכלו לגייס כוחות מחודשים להמשך העבודה במסגרת הטיפולית והלימודית ובכדי להצליח בבחינות הבגרות.
ממשיכים לעשות למען הנוער
ההצלחה של 'יפתח' להחזיר מאות נערים למסלול של צמיחה הביאה עמה דרישה גוברת להקמת מסגרת דומה עבור נערות. בעקבות פניות חוזרות ונשנות מצד ההורים, הרשויות ומוסדות החינוך, קרם הפרויקט עור וגידים בדמות מסגרת פנמייתית אינטרנית. בשנת 2007, לאחר שבע שנות עשייה חינוכית ביפתח, הקימה עמותת תימורה את כפר הנוער לנערות מחול השוכן ביישוב מחולה שבצפון בקעת הירדן.
מחול עבור מי?
מחול הוא ביתם של 24 נערות בכיתות ט' עד יב' מבתים דתיים, אשר מסגרות הלימוד של המגזר הדתי (תיכונים ואולפנות) לא התאימו עבורן מסיבות שונות. בהיעדר מסגרת תומכת לה הנערכות כה זקוקות הובילה לשוטטות ושהייה ממושכת מחוץ למסגרת. כתוצאה מכך הן היו חשופות לא פעם למצבי סיכון קשים. התמודדות עם מצוקות רגשיות מורכבות שחווה הנערה מצריכה התבוננות מעמיקה פנימה בדרך לריפוי המיוחל.
מחול לשם מה?
מתוך הבנת הטלטלה הרגשית שחווה הנערה, הפכה ההליכה עמה יד ביד בתוך תהליך מרגש של התבוננות עצמית כנר לרגלינו. היכולת להיכנס יחד אל הקושי, לפגוש אותו ואט אט לצאת ממנו, היא זו שמאפשרת לנערה להשתחרר ממנו אל עבר חיים מאושרים יותר.
ההבניה המחודשת של העולם הפנימי נועדה להחזיר את הנערה לעצמה ולחיק העוגן המשפחתי לו היא כל כך זקוקה כדי להרגיש בטוחה ומוגנת. בדרך זו תוכל הנערה להשתלב בהצלחה במערכות החיים השונות, החל משרות לאומי או צבא, המשך בלימודים וכלה בהשתלבות במעגל העבודה ובניהול חיי משפחה מאוזנים ובריאים.
הייחודיות של מחול: החינוך הדינאמי
הבנת צריכה הרגשיים של הנערה הביאה ליישום תפיסת עולם חדשנית המבוססת על "עבודה בתוך קשר", המסייעת לה לצמוח דרך ניהול מערכות יחסים במסגרת מכילה ותומכת. אווירה של בית חם שבו מתקיימים יחסי קרבה עמוקים בין הסובבים מעצימה את הנוכחות של הנערה בתוך התהליך, ומייצרת תחושת מסוגלת עצמית להצליח בעולם שבחוץ.
מרחבי העבודה של החינוך הדינאמי:
היחס האישי לו זוכה כל נערה ונערה במחול מתאפשר באמצעות חלוקתן לשתי קבוצות גיל המונות 12 נערות כל אחת. כל קבוצה מלווה לאורך כל שעות היום ע"י מחנכת, מדריכה ועובדת סוציאלית. הליווי האישי ב'מחול' מתמקד בארבעה מעגלים:
- המעגל האישי – מתן כלים להתבוננות פנימית שמעצימה את תחושת המסוגלות עצמית, שוברת את מעגלי הכישלון ומייצרת נרטיב של הצלחה.
- המעגל המשפחתי – מתן כלים לנערה ולהורים לצורך השתלבות מחודשת ומטיבה בחיק המשפחה. לאורך כל התהליך זוכים ההורים לתמיכה מקצועית הכוללת סדנת הורים, ערבי הורים ומפגשים פרטניים.
- המעגל החברתי – חיזוק יכולות חברתיות הנחוצות לצורך השתלבות מוצלחת במסגרות נורמטיביות כגון צבא, שירות לאומי ומקום עבודה. האחריות החברתית באה לידי ביטוי מידי יום במסגרת מטלות המבוצעות במשותף ע"י הנערות והצוות לצורך תחזוקת המקום (תורנויות מטבח, ניקיונות, עבודות גינון ועוד). בנוסף, הבנות משתלבות בעבודה החקלאית במושב ומפעילות מאפייה כחלק מפרויקט יזמות אישית. דרכים כאלו שוברות את המעגל האגוצנטרי-הישרדותי ומפתחות בקרב הנערה יכולת לתת אמון, לראות ולהתחשב באחר.
- המעגל הלימודי – בכפר הנוער פועל בי"ס תיכון שנועד לאפשר השגת תעודת בגרות מלאה, תוך מתגן דגש על צרכיו הייחודיים של כל נערה. לימוד בקבוצות קטנות של עד ארבע תלמידות בכיתה מאפשר השלמת פערים והקנייה מיטבית של מיומנויות למידה שהופכות את הנערה ללומדת עצמאי בהמשך דרכה. החינוך הדינאמי כולל גם לימוד פרטני ושעות תגבור רבות.
מהו המתכון להצלחה?
יצירת מסגרת תומכת הפועלת לאורך כל שעות היום ומאפשרת לנערה לבטא את עולמה הפנימי באמצעות עשייה פנימית משמעותית.
בשעות הצהריים מתקיימות עם סיום הלימודים מגוון פעילויות העשרה מעולמות המוזיקה, האומנות, הבישול ועוד. חוויית העשייה מועצמת ע"י מורי המגמות הנחשבים לטובים בתחומם. לצד פעילויות אלו עומדים לרשות הבנות מרחבי יצירה במסגרת מפגשים טיפוליים המלמדים את הנערה לבטא את עולמה הפנימי דרך הציור, הכתיבה, התנועה ועוד – כל נערה וצורת הביטוי שמתאימה לה.
שעות הערב מוקדשות להקניית ערכים חברתיים ובינאישיים באמצעות פעילויות מובנות ומתן זמן פנוי לעיסוק אישי במועדון הנוער ובמתחמי המגמות השונים.
מעבר לעשייה הרבה בשגרה, מתקיימת לאורך השנה פעילות חברתית ענפה הכוללת יציאה לטיולים, עשיית שבתות משותפת, סדנאות ייחודיות ועריכת ערבי קבוצה.
צוות מחול

רמי כהן
מנהל המסגרת
נשוי ואב לחמישה. מתגורר עם משפחתו במושב מחולה. בעל תואר ראשון במשפטים ופילוסופיה מאוניברסיטת בר אילן , מוסמך לעריכת דין, בעל תעודת הוראה ולקראת סיום התואר השני בחינוך ממכללת הרצוג. השתתף בתוכנית להכשרת מדריכים מוזיקליים ב"מרכז למוסיקה מן המזרח". לאחר קבלת התואר הראשון עבד כעורך דין במשרד פרטי בירושלים מספר שנים.
בין השנים 1999-2003 שימש כמדריך, מורה ולאחר מכן כר"מ של כיתה מקדמת בישיבת מקור חיים. בשנת 2003 הגיע ל'יפתח' ועבד כמחנך וכרכז חינוכי במסגרת במשך חמש שנים. בשנת 2009 .הצטרף למחול ומשמש בארבע השנים האחרונות כמנהל המסגרת.

דפנה הלל
עובדת סוציאלית ורכזת טיפול
נשואה לירון ואם לארבעה. מתגוררת ביישוב חמדת. בעלת תואר ראשון בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת אריאל וכיום לומדת לתואר שני בעבודה סוציאלית גם כן באוניברסיטת אריאל. משמשת כעובדת סוציאלית וכרכזת טיפול במחול מאז הקמת המסגרת בשנת 2008. בעבר עבדה כעובדת סוציאלית באשפוזית – מרכז גמילה לסמים בעפולה.
במסגרת תפקידה אחראית דפנה על טיפול וליווי הקבוצה הבוגרת במחול וכמו כן מרכזת את כל תחום הטיפול והקליטה של הנערות, הפיתוח הקבוצתי והפרטני. ניתן לתאם ביקורים לגופים מקצועיים ולנערות ומשפחותיהן המתעניינות בקליטה במסגרת בטלפון: 050-4300021 או במייל office.machol@timora.org.il

יאיר תורג'מן
רכז תיכון
נשוי למרים ואב לחמישה. מתגורר ביישוב חמדת. בעל תואר ראשון בחינוך, תקשורת והוראת תנ"ך ממכללת ליפשיץ וכיום לומד לתואר שני בקידום נוער בסיכון מכללת בית ברל. זו שנתו הרביעית במחול. בשלוש השנים האחרונות משמש כרכז התיכון ולפני כן שימש שנה כמורה להיסטוריה ותנ"ך במסגרת. בעבר לימד במכינה הקדם צבאית במשכיות, עבד כמחנך בישיבה התיכונית בכוכב השחר ובישיבה התיכונית באלוני הבשן המספקות מענה לנערים בעלי לקויות למידה.
במסגרת תפקידו כרכז התיכון אחראי יאיר על ניהול כל מערך הלימודים במחול, ניהול צוות ההוראה, מעקב אחר התקדמות כל תלמידה והתאמת מערכת שעות אישית על פי צרכיה.
פעילויות
מעבר לתוכנית הלימודים והטיפול הרציפה במחול, מתקיימות גם פעילויות נוספות בשעות אחר הצהריים והערב וכן פעילויות המתקיימות מחוץ לכותלי הכפר.
פעילויות קבועות ומשתנות מתקיימות במהלך השבוע בתוך הכפר:
- בשעות הצהריים מתקיימות עם סיום הלימודים מגוון פעילויות העשרה מעולמות המוזיקה, האומנות, הבישול ועוד. חוויית העשייה מועצמת ע"י מורי המגמות הנחשבים לטובים בתחומם. לצד פעילויות אלו עומדים לרשות הבנות מרחבי יצירה במסגרת מפגשים טיפוליים המלמדים את הנערה לבטא את עולמה הפנימי דרך הציור, הכתיבה, התנועה ועוד – כל נערה וצורת הביטוי שמתאימה לה.
- שעות הערב מוקדשות להקניית ערכים חברתיים ובינאישיים באמצעות פעילויות מובנות ומתן זמן פנוי לעיסוק אישי במועדון הנוער ובמתחמי המגמות השונים.
לאורך השנה מתקיימת גם פעילות חברתית ענפה מחוץ לכותלי בית הספר הכוללת:
- טיול גיבוש – מתקיים בחודש הראשון ללימודים וכולל יציאה ליומיים של כיף ודינאמיקה קבוצתית במטרה לגבש את קבוצת הבנות בינן לבין עצמן.
- ימי עיון – "אישה, סיפור, חיים"- שלושה ימי עיון המתקיימים גם במחול וגם מחוץ לכפר העוסקים בנשיות על כל היבטיה- יחסים, גוף, טיפוח.
- טיול שנתי – מתקיים בכל שנה בסביבות חודש מרץ-אפריל וכולל שלושה ימים של טיול חוויתי ומאתגר ולרוב כולל שהייה בשטח ופעילויות אתגריות כמו טיפוס וסנפלינג.
- טיולים לימודיים – יציאות לאתרים הקשורים לנושאים הנלמדים בכיתה, בעיקר במקצועות האזרחות וההיסטוריה. לדוג': ביקור ביד ושם, במוזיאון הפלמ"ח, בכנסת.
- סל תרבות – חשיפת התלמידות לאירועי תרבות שונים במטרה להעשיר את עולמן התרבותי.
- טיולי ימי שישי – בתקופת שעון הקיץ, כאשר כניסת השבת היא מאוחרת יחסית, יוצאות התלמידות מידי יום שישי לפעילויות שונות: טיולי אופניים, טיולי מעיינות, מסלולי טיול וכו'.
- טיולים במהלך השנה – טיולי יום באזור מתקיימים 4 פעמים בשנה, ליעדים שונים.
- פעילויות הקיץ – שבוע של טיול אטרקציות, שבוע הכשרה ימית, שבוע סדנאות ופעילויות מיוחדות (בו הן נמצאות במחול ויוצאות בכל יום לפעילות אחרת.)
היציאה מן השגרה, זמן לשחרור מן הלימודים והקדשתו להעשרה והנאה הינו הכרחי עבור הנערות על מנת שיוכלו לגייס כוחות מחודשים להמשך העבודה במסגרת הטיפולית והלימודית ובכדי להצליח בבחינות הבגרות.
סיפורה של...
(שם בדוי)
בקרוב
תלמידים יוצרים
מגמת מוסיקה
לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית להאמית קרהשק סכעיט דז מא, מנכם למטכין נשואי מנורך.